Egy autó lehet gyönyörű. Lehet gyors. Lehet elképesztően kényelmes, esetleg hatalmas. Dízel, benzines, elektromos... egy dolog biztos: ahhoz, hogy meg tudjunk vele időben állni két dolog nagyon fontos: a fékek és a gumik. A következőkben röviden összefoglaljuk, hogy miből sejthetjük, hogy érdemes átnézetnünk a fékeket.

A fékrendszer jellemzően úgynevezett kopó alkatrészekből áll. Ez elég evidens: ha fékezünk, akkor fém ér fémhez, ezért az idő és a használat hatására előbb-utóbb elkopnak az alkatrészek. Álljon itt egy kép arról, hogy miképp épül fel a fékrendszer, ehhez persze egy csomó minden kapcsolódhat (blokkolásgátló, elektronikus rásegítő, stb.), de ami itt lent látható, az minden autóban megvan.

 

Honnan tudom, ha baj van a fékkel? Ennek bizony jelei vannak, ha az autótulajdonos esetleg elmulasztja karbantartani a rendszert, akkor előbb-utóbb az alábbi események történhetnek:

  • A fékvisszajelző lámpa (piros felkiáltójellel) világít a műszerfalon. A kopásjelző jelzi, hogy a fékbetét vastagsága elérte a minimális szintet. Ez eltéveszthetetlen jel, hiszen állandóan világít, amíg autózunk.
  • Fékezéskor fémes hangot hallani, fém-fémhez ér. A fékbetét elkopott és a tárcsához ér. Ilyenkor a fékhatás csökken, a tárcsa roncsolódik, minél előbb szervizben kell cserélni a fékbetétet, különben búcsút mondhatunk a tárcsának is, ami jelentősen megdobhatja a költségeket.
  • A gépkocsi hosszabb úton áll meg, nyúlóssá válik a fékezés. Valószínűleg kopott a tárcsa és/vagy a betét. Kevesebb a fékhatás. Ez nem megfelelő gumiabroncs használatánál is jelentkezhet.
  • Nyikorog a fék amikor fékezünk. A fékbetétnek a széle beleér a féktárcsába.
  • A féktárcsának „válla” van ha megfogjuk, megnézzük. A megengedett méretnél kisebb a tárcsa vastagsága. Ezt nyiván csak úgy tudjuk ellenőrizni, ha tudjuk, hogy hol kell keresni az említett alkatrészeket.

Ha a fentieket nem tapasztaljuk, de aggódunk, hogy minden rendben van-e, akkor érdemes megnézni autónk kézikönyvében, illetve az interneten, hogy a gyár milyen időközönként javasolja a fékek kopó alkatrészeinek cseréjét. Az első féktárcsák általában 40-60 000 kilométert bírnak, a fékbetétek ennek a felét. Mivel az autók lassításából inkább az első fékek veszik ki a részüket, ezért a hátsó fék alkatrészeinél ezen értékek kicsit növekednek. Általában a fékolajat is a féktárcsák cseréjénél érdemes szintén cserélni.

A Speedy szervizekben a fékbetétek cseréje 30-35 perc alatt megvan, ha tárcsát is kell cserélni, akkor 45 perc a munkaidő. Kicsit megnöveli ezt, ha az autón dobfék van hátul, ezt ugyanis némiképp macerásabb szerelni, de így is maximum másfél órán belül végeznek a szakemberek.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen alkatrészeket használ a szerviz a csere során. A gyári fékbetétek és féktárcsákat általában a márkaszervizekben javasolják, ezek ára azonban irreálisan magas ahhoz képest, hogy a piacon rengeteg ugyanolyan jó minőségű és tartósságú alkatrész kapható. Mivel a Speedy már több mint 10 éve foglalkozik autójavítással, ezért mára már teljes biztonsággal meg tudják mondani, hogy melyik típushoz melyik fékalkatrész a legjobb választás, ráadásul - mint minden általuk végzett munkára - erre is garanciát vállalnak.

A témával kapcsoltban várjuk a kérdéseket a kommentekben, vagy Facebook oldalunkon.


A bejegyzés trackback címe:

https://speedyszervizek.blog.hu/api/trackback/id/tr362135361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása